Educació multilingüe en una era global

Vivim en un món globalitzat on la societat està cada cop més interconnectada. Això vol dir que podem comunicar-nos amb persones d’arreu del món però ens cal saber l’idioma a través del qual fer-ho. A l’escola Santa Dorotea som conscients de la gran importància de l’adquisició de llengües per tal que a l’alumnat se li obrin les portes en l’àmbit laboral, personal, social, cultural… i tinguin millors oportunitats a la vida. Per aquesta raó el nostre centre aposta per un mètode d’ensenyament multilingüe.

L’idioma que coneix i parla més gent és l’anglès. Per això, a l’escola treballem amb el mètode Amco. Un programa que pretén que els nens i nenes aprenguin anglès d’una manera natural i progressiva a través d’un mètode integral que fomenta la motivació, l’aprenentatge vivencial i el desenvolupament en les 8 intel·ligències múltiples. A través de metodologies actives com el treball cooperatiu o mini projectes, l’alumnat esdevé el protagonista del seu aprenentatge, ja que pot aprendre tant de suports tradicionals com un llibre, com de totes aquelles eines que ens ofereix la tecnologia mentre interactua amb els seus companys/es.

Precisament, amb la innovació tecnològica es busca que, a través de diferents metodologies, tots els nois i noies se sentin motivats per aprendre anglès d’una manera natural i espontània. Així, depenent de cada etapa, es busquen aquelles maneres de treballar més adequades a les diferents edats. Per exemple, a infantil, s’utilitza l’aprenentatge a través del joc, ja que resulta engrescador i fàcil. A mida que es van fent grans, es van introduint nous coneixements i creen situacions comunicatives significatives. El que es vol aconseguir és el switching process, és a dir, que el pensament sorgeixi espontàniament en anglès sense haver de recórrer a la traducció mental. I també, l’assoliment de la competència lingüística per poder fer front a reptes comunicatius del dia a dia en diferents àmbits de la vida.

Immersió completa

Les classes s’imparteixen 100% en anglès. Les i els mestres no tradueixen sinó que fan servir altres recursos com llenguatge no verbal per a facilitar i reforçar la comprensió. A més, un cop a la setmana, una auxiliar de conversa nativa fa codocència a l’aula ajustant-se a les necessitats de cada etapa. 

L’acompanyament dels alumnes en tot el procés d’aprenentatge és fonamental ja que, respectant el moment evolutiu i de maduresa de cada persona, s’aconsegueix el millor rendiment i aprofitament possible de les diferents propostes i activitats. Les famílies també poden participar i implicar-se en aquest procés ja que tenen accés a la plataforma digital Home Schooling.

Oferim oportunitats d’aprenentatge, consolidació i ús significatiu de l’anglès tant dins com fora de les aules i en l’àmbit extraescolar. Així mateix, a Secundària els i les joves participen en un intercanvi lingüístic amb escoles d’Alemanya. I pels qui volen seguir aprenent, també comptem amb estades d’estiu a l’estranger. 

A més, en el pas per Primària i Secundària presentem els nostres alumnes als exàmens oficials d’anglès de Cambridge ESOL. Iniciem així el procés cap al FCE (nivell B2) al final de la Secundària. Ens omple de satisfacció la il·lusió amb què els nostres alumnes encaren aquest repte, així com els seus resultats. I, a Batxillerat, s’ofereix el Diploma Dual, el que suposa que l’alumnat aconsegueixi la mateixa titulació que els alumnes nord-americans. 

A l’escola Santa Dorotea apostem per una educació multilingüe per tal que tingui el màxim d’oportunitats possible i pugui desenvolupar-se en una societat global.